Procedeu de realizare a bijuteriilor

REALIZAREA MODELULUI COMPUTERIZAT

Cu ajutorul programelor de “arhitectura” computerizata CAD se creaza detaliile amanuntite ale viitoarei bijuterii, in forma virtuala, dar pe baza careia se va obtine primul model din ceara.

O imprimanta speciala realizeaza modelul tridimensional perfect identic cu cel creat in programul computerizat, prin depuneri micronice dintr-o ceara speciala, repetate succesiv pana la obtinerea modelului din ceara creat initial virtual – acesta este prima prima etapa a viitoarei matrite a modelului master, din care se obtine apoi un model din metal pretios in care se va tintui (se va monta, incrusta) o piatra pretioasa.

REALIZAREA MATRITEI INJECTATE

In anumite situatii, cand exista un model master realizat din metal se trece direct la etapa de realizare a matritei din cauciuc special iar in caz contrar se va realiza pomul din ceara pentru turnarea in metal, din care apoi se va prelucra si slefui viitorul model din metal, dupa care apoi va fi realizata matrita din cauciuc pentru a realiza apoi modele din ceara in vederea turnarii modelelor din metal pretios. 

REALIZAREA POMILOR DIN CEARA

     Din toate modele din ceara executate, fie obiectelor create direct de “imprimanta” CAD, fie obiectele injectate, se concepe un pom din ceara in care sunt prinse acele modele din ceara, dupa care se introduce pomul intr-un cilindru metalic peste care se toarna in vacuum o pasta ce se va solidifica si va copia toate detaliile modelelor din ceara, devenind in acest fel o multi-matrita a modelelor din ceara. In functie de cate modele de bijuterii din ceara se lipesc in pom, se poate obtine un pom mai mare de modele din ceara, sau mai mic.

 

TURNAREA METALULUI PRETIOS

    Cilindrii astfel obtinuti sunt introdusi intr-un cuptor computerizat ce este programat la un ciclu secvential de coacere la temperaturi foarte ridicate a cilindrilor si pregatirea pentru parametrii optimi de turnare, din care rezulta si topirea cerii, cilindrul ramanand gol in interior, dar cu toate detaliile modelelor din ceara impregnate din nou in negativ.  In momentul atingerii parametrilor de turnare optimi cilindrii sunt introdusi in masina de turnare cu inductie, in vid si sub gaz inert, unde turnarea automata a metalului se face la presiune si temperaturi programate, metalul rezultat fiind de cea ma buna calitate posibila.

 

Cilindrul umplut cu metal se raceste dupa turnare in baie de apa, ceea ce provoaca si autocuratarea cilindrului de pasta intarita prin uscare si coacere, datorita barbotarii apei fierbinti, lasand la iveala pomul din metal obtinut prin turnarea in cilindrul matrita-negativ, dar inca necuratat perfect de pasta solidificata peste metal in unele locuri.

 

Pentru a fi curatat de pasta solidificata, pomul din metal este curatat sub jet de apa de minim 120-160 bari, eliminandu-se toate urmele de pasta, dupa care este introdus intr-o solutie de decapare, pentru curatarea suprafetei metalice de orice eventuala zgura generata de metalul incandenscent, urmata de o curatare suplimentara intr-o baie cu ultrasunete.

 

Dupa decapare pomii din metal pretios sunt pregatiti sa intre in etapele tehnologice de prelucrari prin debitare, micro-aschiere, micro-lacatuserie, sudura, micro-finisare si lustruire. Toate aceste etape sunt realizate printr-o combinatie de lucrari automatizate, semi-automatizate si manuale din care rezulta pregatirea bijuteriilor pentru etapele de tintuire, de incrustrare a pietrelor pretioase.

 

DEBITAREA, SLEFUIREA SI FINISAREA BIJUTERIILOR

Pomii sunt debitati, separandu-se bijuteriile de resturile metalice, iar bijuteriile sunt apoi prelucrate manual, cu finete artizanala si precizie maxima pentru a se pune in valoare cat mai exact detaliile si formele create pentru modelele respective.

 

TINTUIREA PIETRELOR PRETIOASE

Tintuirea, sau incrustarea pietrelor pretioase este un cumul de operatiuni meticuloase si extrem de precise prin care pietre pretioase de la 1,0 mm in sus sunt fixate in metal pretios prin metode manuale, mecanice sau pneumatice, asistate de unelte micro-mecanizate.....